dilluns, 17 de maig del 2010

malgrat tot, la democràcia


Com em deia un amic meu aquest matí: "sort que el Barça va guanyar la lliga, és la única cosa que funciona en aquest país". Exagerat, seguríssim. Ara bé, el que segur que no ha funcionat és el mecanisme ideat per Jordi Hereu i companyia per fer la consulta sobre el futur de la Diagonal de Barcelona.

Una consulta que va proposar Esquerra amb molt bona intenció. La democràcia participativa serà un dels remeis contra l'apatia i la demovilització -i desmotivació- de la ciutadania davant d'aquells fets que més els afecten. No obstant això, les coses es poden fer de moltes maneres.

Han estat inevitables les comparacions amb les consultes populars sobre la independència dutes a terme els últims mesos. Consultes fetes amb molt pocs recursos, sens dubte infinitament menys que la pantomima a preu d'or organitzada pel consistori barceloní. Ni ha convençut, ni ha vençut. Una pressupost de 3 milions d'euros per acabar fent res. Absolutament res de res. Bé no, si que s'ha fet alguna cosa: el ridícul més estrepitós.

Quins en són els errors de tot plegat? per mi n'hi ha uns quants però els principals són les respostes possibles de la pregunta -la opció c no diu que no s'acabi fent res sinó que ho deixa a discreció del consistori-, el moment més que inoportú a nivell econòmic -amb unes recents retallades que encara farien més incomprensible el començament d'una obra pública daquest calibre-, una propaganda maldestre i plena de contradiccions les últimes setmanes -l'alcalde posicionant-se a favor d'un "boulevard" sense explicar ben bé en què consisteix-, un sistema informàtic que ha fet aigües per tot arreu i s'ha rebel.lat com un terreny -el de la consulta- per utilitzar-se grollerament com a camp de proves de l'anomenada "democràcia electrònica", i així un llarg etcètera de despropòsits.

Finalment i després d'aquest lamentable periple amb el final de vodevil -això de fer plegar els segon...- encara ens diran els socialistes allò del "pinchazo soberanista"? potser el que busquen és desprestigiar això de la democràcia i la consulta a la gent amb tot això? Avui ja he sentit un parell de vegades això de si és o no convenient el preguntar a la gent quant ja s'ha elegit un representant perquè prengui decisions. El problema no és haver preguntat. El problema és com ho han fet. Que ara no ens vulguin fer passar bou per bèstia grossa.

No serà que els de la rosa i el puny això de la democràcia ho entenen d'una manera una mica estranya? sense anar més lluny, l'altre dia em deia un destacat membre de la "progressia oficial" que les publicacions locals dónen massa veu a coses "minoritàries". Quina és sinó la de donar veu a les minories una de les virtuds de la democràcia?

links sobre la notícia de la consulta:

avui.cat: El PSC dóna un "suport ple" a Hereu com a candidat a l'alcaldia de Barcelona
naciodigital.cat: El vot popular enterra la Barcelona guai a la Diagonal
anàlisi més que precís del Quico Sallés al respecte de la consulta: www.naciodigital.cat/diaridelacrisi/noticia/5258/hiparxologia/pantologia

3 comentaris:

  1. Munyieco diabólico totale

    ResponElimina
  2. Hola Sergi ,

    Fa uns dies ja vaig veure al Twitter, que algú proposava que en una altre ocasió que l' ajuntament de Barcelona vulgui fer una consulta, ofereixin la organització a Osona Decideix. Al igual que qui publicava el twit, jo també estic convençut que no els costaria gaire obtenir millors resultats, gastant-se molt menys de 3 milions d' euros.

    De totes maneres, el que jo em pregunto es de que riu l' alcalde Hereu a la foto amb la que has il•lustrat el post?. Li ha fet gràcia el ridícul que ha fet ?, o potser el mort que li ha penjat al seu segon ?. Espero que per postres no s' estigui fotent de la ciutadania, seria el que li faltaria per rematar l' espectacle.

    ResponElimina
  3. No sé de què riu però en tot cas diria que no hauria de tenir masses motius per fer-ho.

    ResponElimina